Online Eğitim: Avantajları ve Dezavantajları

Online Eğitim: Avantajları ve Dezavantajları

Öncelikle online eğitim yani günümüzün global dünyasının tabiri ile ''e-learning'', zaman ve mekan algısını ortadan kaldırarak öğrenmeyi kolaylaştırıyor. Kişisel gelişimden tutun da, satış ve pazarlamaya kadar kendini geliştirmek isteyenlerin olmazsa olmazı. İlk zamanlar etkililiği ve verimliliği tartışma konusu olmuş olsa da, bu algı günümüz ''y kuşağında(1980-1999 arası doğanlar)''tarafından yıkıldı. Öyle ki ''Z kuşağı(2000-12 doğanlar)'' için kabul gören bu model, Alpha kuşağı (2012 yılı sonrası doğanlar) için ''geleceğin eğitim modeli'' olarak görülüyor. Zamandan tasarruf ederek, konum açısından sıkıntı yaşamadan ve teknolojinin eğitim alanındaki nimetlerinden yararlanarak, elverişli şartlarda öğrenebilmeyi kim istemez ki? Düşünün, bir tren yolculuğu esnasında ya da deniz kenarında şezlongda yapmanız gerekenin sadece mobil telefon ile derse katılım sağlamak.

Hangimiz bir şeyin yapılışını öğrenmek, onun hakkında bilgi almak için sosyal medyada eğitim videoları izlemiyoruz ki? Peki, bu durumu daha özele indirgediğimizde, kariyerimiz için kendimizi geliştirmek söz konusu olduğunda hangi yollara başvuruyoruz? İki şeye! Birincisi bütçemiz, ikincisi de arama motorları. Bütçemiz elverdiği takdirde bile yaşadığımız şehirde o eğitimi alabilmemiz mümkün olmayabilir. Almayı denesek zaman problemi devreye girebiliyor. Hele ki yoğun bir tempoda çalışıyorsak... Böyle bir durumda başvurmuş olduğumuz internetteki arama motorları size şöyle bir de olanak sağlıyor: 

Uzaktan Eğitim. Şimdi uzaktan eğitimin avantajlarını başlıklar halinde inceleyelim.


  


Uzaktan Eğitim Avantajları Neler?

Uzaktan eğitim, bir sınıfa katılmak yerine online olarak ders almanızdır, zamanı verimli kullanmak ve paranızı tasarruf etmek açısından çok faydalı olabilir. Ele alacağımız avantajlar sırasıyla; zaman avantajı, konum avantajı, teknoloji avantajı.

Zaman

İster bir gece mesaisinde fabrika çalışanı olun, isterseniz de deniz de bir kaptan. İhtiyacınız olan tek şey bir internet ağı. O da günümüzde ulaşılabilirlik açısından adeta oksijenin üst sürümü. Yapmanız gereken tek şey boş zamanınızı yakalayıp, eğitim zamanınızı sizin belirlemeniz. Eğitimimi istediğim saatte alırım bunun belirleyicisi ben olmak istiyorum diyenler için cazip bu konu hakkında bir fikri olmayanlar içinde belki de en motive edici unsurlardan biri de bu. 

Bir kişi kaç yaşında olursa olsun online eğitimle kolayca bir şeyler öğrenebilir. Ders notlarını indirebilir. Bu da zaman kaybetmeden hızlı öğrenmesini sağlar. Ayrıca zayıf hafızalı olanlar veya sürekli bilgilerini tazelemek isteyenler için ders tekrar videoları bulunur. Bunlara da istedikleri zaman erişebilirler.

Online eğitimin en büyük avantajlarından biri de çalışma durumunuza göre kolaylık sunmasıdır. Eğer ailenizle ilgili sorumluluklarınız varsa yine size çok faydalı olacaktır. Tam zamanlı işlerde çalışanlar için ise online eğitim her zaman fayda sağlar.

Online eğitim ayrıca iş hayatında yer alan profesyonellerin, iş insanlarının ve üniversite öğretim görevlilerinin işine çok yarar. Çünkü işlerinden izin almak zorunda kalmadan kendilerini geliştirebilirler.

Konum

Bir şeyleri öğrenmek için mekân sıkıntısı, x kuşağı ve y kuşağı için ciddi problemlerdi. Öyle ki uzaktan eğitim ile mesafe problemi ortadan kalkıyor; yetişemeyeceğiniz için gitmediğiniz dersleri ve param boşa gidiyor diye çektiğiniz vicdan azabını düşünün. Dahası bir sınıfa hapsolmaktan kurtuluyorsunuz. Ayağınıza gelen dersler ile işten izin almak, okul derslerinden fırsat bulamamak ya da çocuğu kime bırakacağım şimdi? gibi problemlerle karşılaşmıyorsunuz. Konfor alanınızda önünde çayınız, kahveniz ve tam konsantrasyon halinizle eğitim alma lüksüne sahip oluyorsunuz. Bütün bunlar eğitimcilerin günümüzde dahi tartışmış olduğu ''sınıf ortamı stresi'' kavramı böylece ortadan kalkıyor.

Her gün bir üniversite kampüsüne ya da bir dershaneye veya bir kursa gitmenize gerek yok. Bunun yerine evinizde veya ofisinizde konfor alanınızdan çıkmadan online eğitim alabilirisiniz. Maddi yetersizlikler, ailevi sorumluluklar, sağlık sebepleri gibi çeşitli nedenlerle eğitimlere katılamayan insanlar var. Hatta her gün uzun ya da kısa mesafelerle yol kat etmeye gücü yetmeyen çok sayıda insan var. Artık online eğitimden faydalanabiliyor ve evde öğrenebiliyorlar.

Herhangi bir örgün eğitime giderken yaşadığınız trafik sorunu online eğitimde yaşanmaz. Ayrıca başka sorumlulukları olan ya da evde çocuğu olan kişiler için de uygundur. Çünkü devam zorunluluğu olan bir derse gidebilmek için çocuğunu başka birine bırakmak zorunda kalmaktan da kurtulacaktır.

Sınıf ortamında çekinen, rahatsız olan veya ileri yaşta olduğu için katılmakta tereddüt eden kişiler için online eğitim önemli bir avantajdır. Ayrıca eğitmenden başka kimseyle iletişimde olmadıkları için de içe dönük insanlar için de tercih sebebidir. 

Farklı ülkelerde veya şehirlerde yaşayanlar için örgün eğitime göre daha uygun bir alternatiftir. İyi ve kaliteli bir eğitim olanağı bulamayan öğrenciler de bundan faydalanabilir.  Öğrencilerin dünyanın her yerinden katılabileceği bir online eğitim platformu kendilerini geliştirmeleri için bir avantajdır.

Artılara bakacak olursak online eğitim, belirli kariyer yollarında daha hızlı ilerleme gibi sınıf eğitimlerinin sunmadığı birçok fayda sağlayabilir.


Teknolojik Avantajı Nedir?

Teknolojik imkânlar sayesinde zengin görsel ve işitsel tasarımlar eğitimi çekici hale getirmekte ve öğrenmeyi kolaylaştırmaktadır. Öğrenenin kontrol edebildiği hatta seçebildiği yardımcı ders unsurları öğrenme ve kavrama hızını artırmaktadır. Canlı derslerle eş zamanlı etkileşim sayesinde parmak kaldırıp görülmemek doğru cevabı söyleyip duyulmamaktan kurtuluyorsunuz. Eğitimi alan fikri anında iletebilmekte ve aynı kanaldan eş zamanlı cevap alabilmekte veyahut bir fikre katkıda bulunabilmekte veya eğitmeni farklı açılarda bilgi vermesi için yönlendirebilmektedir. Kayıttan video izlendiğinde bile kontrol eğitimi alanın elinde olmaktadır. Bir tıkla durdurulabilen videolar not alıp devam edebilme ve anlaşılmayan yerin tekrar edilebilmesine olanak sağlamaktadır. Öğrenme ortamı görsel ve işitsel bilişim kolaylıkları ile desteklendiğinde eğitilen ile öğrenme arasındaki etkileşim üst düzeylere çekilebildiği görüşü eğitim bilimciler tarafından da desteklenmektedir.

Diğer avantajlarından bahsetmek gerekirse, sınıf ortamında sizden uzak olan materyallerin sizinle baş başa kalması da bulunması da paha biçilemez bir fırsat. Tahtayı göremedim, notu alamadım sıkıntısı yok. Dersi mi kaçırdınız? Kayıtları tekrar izleme şansı da bulabiliyorsunuz. Bu durum dersi pekiştirmeniz için de katkı sağlıyor. Üstelik eğitmeninize özel bir mesaj ile soracağınız tüm soruları da kalabalık önünde sormanın gerginliğinden kurtuluyorsunuz. Bunun yanı sıra sizinle aynı eğitimi alacak olan farklı coğrafyalardan, kültürlerden ve yaş aralıklarından insanlarla konuşma fırsatı bulabiliyorsunuz. Böylece aldığınız eğitim hakkındaki fikirleriniz gelişiyor. Bunu da almış olduğunuz eğitimin avantajı olarak değerlendirebilirsiniz. Bir diğer avantajı ise özellikle spesifik bir konuda geleneksel eğitim ile alınan diplomalar el yakan cinsten. Fakat uzaktan eğitim ile almış olduğunuz diplomalar genel, özel ayırt etmeksizin hem alan ve tercih çokluğu açısından hem de ciddi anlamda çok daha ucuz olmasıyla fark yaratmaktadır. Bunun sebebi eğitimin kalitesizliğinden değil, alışılagelmiş bir eğitim modeli olmayışındandır.

Online öğrenimde eğitimin odağında bireyin bulunmasının da faydaları bulunmaktadır. Birey odaklı bir eğitim ile bireylerin sorumluluk anlayışı gelişmekte ve kişisel gelişim açısından olumlu sonuçlar elde edildiği görülmektedir. Son olarak bazı noktalarda dikkatli olmanız gerektiğini vurgulamam gerektiğini düşünüyorum. Her bireyin öğrenme yöntemi aynı olmayabilir ve online eğitimde aradığı tatmini bulamayabilir bu nedenle öncelikle bireyin kendisinin eğitim alırken nelerden hoşlandığını nelerin gerçekten onu motive ettiğini bilmesi gerekmektedir. İkinci aşamada online eğitimden (e-learning) yararlanmak istediğinizde alacağınız eğitim ne olursa olsun güvenilir kuruluşları tercih etmeniz gerekmekte, bunun için arama motorlarında önünüze gelen ilk siteye tıklayıp yüksek performans beklemeniz haksızlık olabilir. Kurum seçerken eğitmen kalitesinin de önemli bir etken olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Doğru bir kurum seçtikten sonra bunun gerçekten verimli olmasını istiyorsanız geleneksel eğitim modelinde olduğu gibi ciddiye almanız ve çalışmanız gerekmektedir. Aksi halde uzaktan eğitime inancınızı yitirebilirsiniz.

Şimdi birde dezavantajlarına bakalım.


 

Online Eğitimin Dezavantajları

Online eğitimin dezavantajlarının üstesinden gelinebilir. Ancak kurum ve geçerlilik açısından çok dikkat etmeniz gerekiyor.

Elinizdeki teknolojinin yetersiz olması:

Online eğitimde kullanılacak internet ve diğer araçlar gibi son teknoloji ürünlerinden ve gelişmelerden de haberdar olmanız gerekir. Bu biraz zor olabilir. Özellikle ileri yaşta olanlar veya daha önce teknolojiyle ilişkisi olmamış kişiler için zorlayıcı olabilir.

Online eğitimin dezavantajlarından bir diğeri internet bağlantısıdır. İnternet bağlantısı olmayan veya düşük hızda internet bağlantısı olan öğrenciler sorun yaşayacaktır.

Ekip çalışması zor olabilir:

Geleneksel eğitimin aksine, uzaktan eğitimde farklı iş alanlarından ve farklı şehirlerden bağlanan öğrencilerle ders üzerine grup çalışması yapmak ya da birlikte ödev hazırlamak zor olabilir. Her ne kadar online eğitimde mevcut teknolojiyle bu yapılabiliyor olsa da örgün eğitimdeki gibi bir masa etrafında toplanıp yapmak gibi değildir.

İletişim eksikliği yaşanabilir:

Öğrenci ve eğitmen bazı konularda yüz yüze görüşmesi gerekebilir. Online eğitimde bu mümkün olmadığı için eğitmen ve öğrenci arasında iletişim eksikliği yaşanabilir.

Eğer her ders arası veya sonrası arkadaşlarınızla veya eğitmenlerinizle kahve içmeyi seviyorsanız bu online eğitimde imkansız! 

Denetlemek zor olabilir:

Tembellik yapan öğrencileri kontrol edecek kimse yoktur. Dolayısıyla öz disiplin gerektirir. Eğer öz disiplin yoksa ve sınıfta disiplinsizlik hâkim olduysa öğrencilerin eğitime olan motivasyonu düşer.

Eğitimi veren kurumun güvenilir olup olmadığının tespiti zor olabilir:

Online eğitimin kalitesi ve güvenilirliği kuruma, ders materyaline ve dersi veren eğitmene bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Sadece ders notu olan ve ders videosu, ödev, sınav veya diğer online etkileşim araçlarına sahip olmayan bir online eğitim platformundan kişisel gelişim eğitimi almayı kimse istemez. 

Evet aslında online eğitime katılan insan sayısı artmaya devam ettikçe, hem avantajlarını hem de dezavantajlarını gözden geçirmek ve yeniden değerlendirmek önemli. Sizlerde tüm artıları ve eksileri göz önünde bulundurarak dikkatlice karar almalısınız. Herhangi bir kurumda uzaktan eğitime başlamadan önce itibarı, güvenilirliği, başarı hikâyeleri gibi kurumu detaylı kontrol edin. Çünkü kimse sahte sertifikalar almak için para ve zaman harcamak istemez!

Ayrıca 1 saatte 3 sertifika gibi reklamlara da itibar ederek tuzaklara düşmemenizi tavsiye ederim.


Online Eğitimin Faydaları ve Zararları

Günümüzde online eğitim hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Gerek pandemi süreci gerekse bazı imkânsızlıklardan dolayı birçoğumuz evlerimizden eğitim görmüş ve bunların sonucunda kimimiz bu uzaktan eğitimi faydalı bulmuş kimimiz ise bu eğitimlerin geliştirilmesi gerektiğini savunmuştur. Bu yazımızda bireylerin uzaktan eğitimin sağladığı faydaları ve bunun yanı sıra kişilerin bu süreçte yaşadıkları sıkıntılara değineceğiz.

Faydaları nelerdir?

1) Online eğitimde, örgün eğitimde olan kısıtlamalar kalkmış ve farklı öğrenme teknikleriyle (çeşitli oyunlarla derslerin zevkli hale getirilmesi vb.) bireyler eğitimi daha eğlenceli ve anlaşılabilir bir halde görmüşlerdir.
2) Uzaktan eğitim yoluyla daha fazla kişiye eğitim imkânı sunulmuştur. Okula gidemeyecek durumda olan öğrenciler için uzaktan eğitim onlara bir kapı açmıştır.
3) Bir diğer faydamız ise online eğitim platformlarında ülkemizin her yerinden her bir bireye uygun öğrenme yöntemlerinin olmasıdır. Yani kişiler, örgün eğitimde sınırlamaya maruz kalırken uzaktan eğitim yoluyla ücretsiz olarak istediği birçok eğitime katılabilir.

Zararları nelerdir?

1) Uzaktan eğitimin en temel sorunlarından birisi teknik yetersizliklerdir. Bunların başında internet bağlantısı sorunları gelir. Aktif bir şekilde internet bağlantısı olmayan ya da kullanılabilir düzeyde elinde bilgisayar vb. teknolojik bir cihazı bulunmayan öğrenciler için uzaktan eğitim tam bir işkence haline gelmiştir.
2) Bir diğer en önemli sorun ise; güvenlik sorunudur. Günümüzde uzaktan eğitimin hem ücretli hem de ücretsiz verildiği birçok sosyal eğitim platformları bulunmaktadır. Bizler ise hangi eğitimlerin daha güvenilir olduğunu bilemediğimiz için bunlar bizim zararımıza olabilecek türden şeylerdir.

Sonuç olarak

Online eğitimin yararları olduğu kadar birçok da zararı vardır. Uzaktan eğitimin en temel hedeflerinden biri, insanların biraz da olsa yüklerini hafifletmektir. Elbette örgün eğitimde olan zorluklar burada da mevcuttur. Fakat günümüz dünyasında gelişen teknoloji ve altyapılarla artık eğitimi biraz da olsa daha iyi bir düzeye getirilmesi amaçlanır. Bu yazımızda sizlere uzaktan eğitimin fayda ve zararlarını göstermek istedim. Umarım bir nebze de olsa sizlere yol gösterebilmişimdir.      

 

 

Kaynak: iienstitü

whatsapp